Oppitunti EU:n demokratiavajeen toteutuksesta


14820314-brussels--june-24-european-commission-building-and-eu-flags-from-schumann-square-on-june-24-2012-in-

Parhaillaan neuvotellaan EU:n ja Yhdysvaltojen välisestä kauppa- ja investointikumppanuussopimuksesta (googlaa TTIP). Nyt julkisuuteen on vuodettu EU:n investointeja ja palveluja koskeva tarjous toukokuun lopulta.

Prosessi arveluttaa muun muassa aikataulujensa osalta. Hallituksille on annettu vain muutama viikko aikaa toimittaa Euroopan Komission uumenissa laaditusta paperista lausuntonsa. Se tarkoittaa, että Suomenkin nimissä tehdystä tarjouksesta ei ole mahdollista keskustella laajemmin edes eduskunnan sisällä saatikka muualla.

EU:ssa on turhan pitkään hurskasteltu demokratiavajetta: yhtaikaa sekä taivastellaan että  katsellaan päältä kun se käytännössä toteutuu.

According to its proponents, the agreement opens a way for economic growth and job creation in the participating nations. On the other hand, critics argue that it implies a deregulation of key markets that limits the acting capacity of national governments in favour of big business. The lack of transparency surrounding the negotiations has been a subject of discontent on both sides of the Atlantic.