Coriolanus – ensi-ilta Teatteri Kultsassa 21.11.2014


Tulossa: taatusti erilaista Shakeapearea. Lippuvaraukset Teatteri Kultsan sivuilta.

Tässä ohjaajan ajatuksia kesken työprosessin:

Coriolanus on shakespearen ristiriitaisimpia ja raivostuttavimpia tekstejä. sitä on väitetty  demokratian puolustuspuheeksi (esimerkiksi brecht sovituksessaan 50-luvulla), perusteluna yksi täysipäinen, tavallinen köyhä kansalainen, joka kykenee väittelemään vallanpitäjien kanssa, mutta riittääkö se? Vastapainona läpi näytelmän on avoin demokratian halveksunta ja väkivaltaisen itsevaltiuden ylistys. teksti pursuaa militarismia, sotaisaa spartalaisuutta, ihmishengen arvottomuutta. ei ihme että se oli suosittu natsi-saksassa, mutta nykyään yksi tekijänsä vähiten esitetetyistä.

Se on tietysti hyvin kirjoitettu, kuten shakespearella tapaa olla ja sen kuvaus väkivaltaisesta sotahullusta tarkka ja syvälleluotaava, samoin vallankäytön mekanismien avaaminen – vaikka kirjoittajan päämäärä onkin vastenmielinen.

Oikeutettuna vastaväitteenä voi tietysti muistuttaa että shakespeare oli aikansa vanki kuten jokainen, eikä mesenaatin kättä voi syvälle puraista, ylimmän vallan käyttäjistä puhumattakaan – mutta rajansa kaikella.

Toimimme siis tietoisesti tekstiä vastaan ja sovitustamme shakespeare tuskin allekirjoittaisi. teksti on muutettu pääosin puhekieleksi – anteeksi shakespeare-entusiastit.

Matti Rasilainen