Järjestöristeily, musiikkia, Teatteri Kultsaa


Työ- teatteriasioita on menossa siihen malliin, että taidan vähän listata. SOSTEn Järjestöristeily, Teatteri Kultsan lyhytnäytelmät, sekä viimeisimpänä mutta ei taatusti vähäisimpänä, Shakespearen Coriolanus. Teatteri Kultsan tuotantoa sekin, ohjaus Matti Rasilainen.

Matti Rasilaisesta saa vähän käsitystä esimerkiksi Voima-lehden haastattelusta vuodelta 2008. Silloin hän valmisti Äpäräteatteri -nimisen ryhmän kanssa produktion nimeltä Neljäs Maailmansota. Tietynlainen vieno kompromissittomuus näyttäisi olevan Matin tavaramerkki.

mssostekuva

Järjestöristelly M/S SOSTE starttaa tänään vajaaksi vuorokaudeksi Helsingin ja Tallinnan välille. Minulla on ilo esiintyä Sea Pubissa klo 20.15, ja vetää ristelyn aamuna kello yhdeksältä sessiota, jonka aiheena on strategiatyö järjestössä. Tämän suoritamme Juha Heikkalan kanssa, Juha pääosassa.

Strategiatyö järjestössä. Yhdeksältä aamulla. Jokainen joka sinne ilmestyy skarpissa mentaalisessa kuosissa, ansaitsee pelonsekaisen tunnustuksen.

Mutta oikeasti: aihe on mielenkiintoinen. Se sisältää riittävästi far-out -filosofista ulottuvuutta ja mielenkiintoista, tulevaisuutta ja sen ennakointia koskevaa pohdintaa. Suosittelen vaikkapa nyt samasta syystä kuin olisin 80-luvulla suositellut Ismo Alangon ja kumppaneiden lauantaiaamuna järjestettyä  iskelmäkonserttia: ajankohdan tarkoituksena oli  juurikin kumuloittaa eksistentiaalista kankkus-efektiä. Strategiatyö kunniaan! Aamuaika nyt on sattumaa tietysti mutta otetaan siitä kaikki irti.

Kultsan logo_vector

Teatteri Kultsa tekee muutaman vuoden välein kavalkadin lyhytnäytelmiä. Niissä Kultsan omat kirjoittajat ja ohjaajat pääsevät hiomaan taitojaan koko illan näytelmää pienemmän kokonaisuuden parissa. Luvassa on katsomisen arvoista tavaraa. Itse näyttelen Kiinan viimeistä keisaria Pilke Lehto-Kavenin käsikirjoittamassa ja Essi Vakkilan ohjaamassa lyhärissä Taivaan poika ja viimeinen vaimo.  Ensi-ilta 10.10.2014, Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä.

Matti Rasilainen ohjaa Shakespearen Coriolanuksen. Kyseessä on Shaken viimeinen näytelmä vuodelta 1607. Tässä meidän valmistelemassamme tulkinnassa ei ole sankareita. Ensi-iltaan on vielä aikaa, mutta luulisin että vallan – sen säilyttämisen, ottamisen ja niin edelleen – kuvauksesta tulee muun ohella myös hauska. South Park -animaatiotkinhan ovat hauskoja. Osan ihmisiä mielestä. Asiat ovat joskus niin vakavia että niille on pakko nauraa. Ensi-ilta 21.11.2014. 

, ,