Hyvää Uutta Vuotta 2016


Georg Henrik von Wright totesi jossain juhlapuheessaan 1990-luvun alkuvuosina että olemme mäen päällä, huipulla, pitkän loivan alamäen alussa. En muista viittasiko hän talouteen vai laajempaan yhteiskunnalliseen kehitykseen.

Minulle tuon lausuman muistaminen tuo paradoksaalista lohtua: emme ehkä pidemmällä tähtäimellä ole ihan siinä Kriisissä jolta tämä ajanhetki kaikkine hallinnollisine ym. poukkoiluineen välillä tuntuu. Olemme ehkä vain pitkässä “alamäessä”, totuttelemassa eurooppalais-amerikkalaisen talouden ennennäkemättömän ns. “kultaisen aikakauden” jälkeiseen aikaan. (“The Golden Age” n. 1945-1973 vrt Eric Hobsbawm).

Yksi pääkysymys on että saammeko me aikaiseksi päivitetyn hyvinvointivaltioversion vai siirrymmeko kohti hyväntekeväisyysyhteiskuntaa & lisääntyvää yhteiskunnallista epävakautta.

Jälkimmäinen näyttää todennäköisemmältä.

Mutta todellisuus ei ole tässäkään kohdin mustavalkoinen vaikka ihmsten mielikuvat yhä enemmän olisivatkin, ja ihmisten tekemisillä on väliä. Nyt tarvitaan kylmähermoisia ja kompromissikykyisiä poliitikkoja.

Kaikille Hyvää Uutta Vuotta 2016!

ilotulitus

, ,